З ініціативи управління з гуманітарних питань Краматорської міської ради, громадська організація «Сучасна театральна урбаністична лабораторія» (СТУЛ) безкоштовно реалізує у Краматорську сучасний театральний проект «Театратерапія». До проекту може приєднатися будь хто, у кого є бажання зрозуміти та опанувати театральне мистецтво, стати частиною театрального співтовариства Краматорська, є бажання познайомитися з непересічними людьми, або навіть просто, під час карантину, перестати відчувати свою самотність та побачити, що світ яскравий та має багато граней. Проект реалізовано в онлайн.

Старт проекту СТУЛ відбувся 3 лютого 2020 року – 12 учасників та його керівник, професійний режисер Ксенія Ковальова, започаткували в соціальних мережах Instagram та Facebook спільноту людей, закоханих у театр та загалом у мистецтво.

Введення карантину внесло корективи у плани СТУЛівців, змусивши їх відмовитися від особистих контактів та самоізолюватися по своїх домівках. Але творчі люди ніколи не складуть руки і завжди знайдуть вихід із складної ситуації. Так спілкування та творчі зустрічі повність було перенесено у соціальні мережі, а незабаром прийшло і розуміння того, що зараз багато хто змушений сидіти вдома на самоізоляції.

Під час самоізоляції людина може відчувати себе самотньою, скука та домашня дистанційність, думки про відсутність роботи та грошей, та таке інше – багатьом це важко подолати самотужки. Саме мистецтво має допомогти вийти з такого стану, надасть емоції, що дадуть енергію жити. І СТУЛівці вирішили допомогти багатьом, започаткувавши соціальний марафон театратерапії СТУЛ, сфокусований на молодь та дорослих.

Створена Сучасною театральною урбаністичною лабораторією театратерапія вражає творчою енергією, що надає учасникам можливість та сили на подолання фізико-психологічного стресу, дистанційну концентрацію та розвиток внутрішніх можливостей.

Терапія будується за схемою при якій навчання відбувається в процесі повсякденного дистанційного спілкування з тренерами в режимі реального часу через соціальні мережі. Таким чином учень може знаходитися на роботі, дома чи деінде та опановувати наданий матеріал.

Під час театратерапії системні ресурси людини перетворюються у цілі та мету фізично-психологічної реабілітації, яка проходить за допомогою спілкування та розкриття свідомості. Заняття відбуваються під керівництвом професійних тренерів:

Ксенія Ковальова – професійний режисер.

Наталі Дьяченко – викладач фітнесу та керівник фізико-оздоровчого напрямку, консультант з дієтології. Відповідає за гарне тіло та самопочуття протягом курсу.

Олена Селиванова – психолог-консультант. Відповідає за розуміння власного я та оточуючих.

Наталі Мартинюк – тренер з йоги дихання та медитації. Відповідальна за спокій власних думок та здоровий сон.

До театратерапії кожен бажаючий може приєднатися на Instagram-сторінці ctylkram.

Новому учаснику на звикання та на створення нових навичок, розпізнання істинних цілей його життя, та переосмислення старого, надається 21 день. На стадії адаптації весь цикл навчання та спілкування із тренерами розбивається на різні комбінації послідовностей фізичного навантаження, розумової та духовної активності. Після проходження підготовчого періоду кожен може відчути себе новою людиною, готовою до нового життя, розкрити повний потенціал свого Я.

Наповнення сторінки відбувається щодня та складається з блоків: фізична розбудова свого тіла; концентрація на внутрішньому просторі, наповнення свідомості позитивними думками, цікавими завданнями та новими подіями.

Одна з багатьох методик театратерапії що застосовуються СТУЛом, це колективне обговорення розуміння кожним з членів групи прочитаного літературного твору, яке відбувається за участю професійного психолога. Наприклад, колись це був твір Мара Байджиєва «Дуель», а колись – «Лісова пісня» Лесі Українки. Натхнення під час колективного прочитання «Лісової пісні» учасники СТУЛу, наприклад, брали від такої сильної та чарівної жінки, як Фріда Кало -її доля у чомусь схожа з долею Лесі Українки.

Театр – це колективна творчість і спільна праця групи яка утворюється Ця спільна праця здатна також благодійно впливати та надавати взаємну підтримку членам групи. Вона допомагає їм стати впевненими у собі, допомагає «пережити стрес» ще раз, але пережити його до кінця, та вийти переможцем з ситуацій. Після театратерапії люди постигають своє тіло, свій голос та своє дихання.

Наразі учасники проекту опрацьовують п’єсу «Маленький принц». У кожного з них в п’єсі є своя роль, як є і можливість створити своє бачення персонажу. Саме зараз створюється ядро майбутнього театру – повноцінна театральна трупа. В липні-серпні актори будуть відпрацьовувати постановку п’єси «на ногах», а прем’єра п’єси на великій сцені одного з міських палаців культури має відбутися 15 вересня.

Сучасна театральна урбаністична лабораторія, це театр, театратерапія, онлайн-канал у мережі, курси театрального мистецтва, колективний онлайн фітнес, спілкування с психологом, та зайняття йогою, це велика кількість інших, дуже цікавих проектів, до яких закликають долучитися всіх охочих. Це унікальний шанс для кожного.

Наприклад, проект «Творити щоби жити». В рамках цього проекту СТУЛівці планують відзняти десять відеороликів, у яких десять учасників будуть декламувати по одному віршу класиків світової літератури. Перший день зйомок відбувся 9 березня. Наразі реалізація проекту знаходиться на завершальному етапі, готується його презентація.

На сторінці проекту у соціальній мережі Facebook є напис, який там залишила його керівник Ксенія Ковальова: «У театрі не працюють, а служать. Це особливий світ. Я не знаю як, але за три тижня, що пройшли з моменту запуску проекту, з’явились люди, з якими є бажання служити мрії, любові, чистому та доброму. Не устану підкреслювати, що ви чарівні».

Задумок у СТУЛу багато. Тому, якщо Ви неординарна людина, або просто бажаєте доторкнутися до великої магії Театру, вашого залученню до проекту чекають всі його учасники. Ви талановита людина, дозвольте собі відкрити нові грані Вашого “Я”. Підключайтесь до проекту, що реалізується за ініціативою Управління з гуманітарних питань Краматорської міської ради.

Олександр ОлійникКраматорскНовиниКраматорскЗ ініціативи управління з гуманітарних питань Краматорської міської ради, громадська організація «Сучасна театральна урбаністична лабораторія» (СТУЛ) безкоштовно реалізує у Краматорську сучасний театральний проект «Театратерапія». До проекту може приєднатися будь хто, у кого є бажання зрозуміти та опанувати театральне мистецтво, стати частиною театрального співтовариства Краматорська, є бажання познайомитися з непересічними...Життя Краматорська, Краматорського району,  Донецької області